TMHMA

ΑΘΛΗΤΩΝ

αθλητίατρος στην αθήνα

Στην Ορθοπαιδική Κλινική Osteoiasis προσφέρουμε Αθλητιατρική και Ολιστική Επιστημονική Υποστήριξη αθλητών/τριών υψηλού επιπέδου, αλλά και ανθρώπων που απλά αθλούνται συστηματικά. Είμαστε πάντοτε δίπλα τους, παρέχοντας αυτήν ακριβώς την ιδιαίτερη διαχείριση, φροντίδα και ίαση που χρειάζονται, γιατί γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η επιστροφή τους στην ενεργό δράση, όσο το δυνατόν ταχύτερα και μάλιστα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος στην Αθήνα κ. Κωνσταντίνος Τσαμπάζης και η ομάδας του προσεγγίζουν συνδυαστικά και επεκτείνονται πέρα από την άμεση, αποτελεσματική και με ασφάλεια αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων και κακώσεων που προκύπτουν από τις αθλητικές δραστηριότητες.

ΥΨΗΛΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΩΝ – ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΟΣ

Οι αθλητές/τριες και γενικότερα οι αθλούμενοι/ες έρχονται συνήθως αντιμέτωποι/ες με μυοσκελετικές τραυματικές κακώσεις ή παθήσεις που πλήττουν τα οστά, τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους. Ορθοπαιδικά προβλήματα, που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής διαδικασίας και της προπόνησης ή να προκληθούν από την έντονη και υπερβολική άσκηση (μικροτραυματισμοί και σύνδρομα υπέρχρησης).  Η ίδια η φύση του αθλητισμού καθιστά τέτοιου είδους τραυματισμούς πολύ συχνούς και παρά το ότι συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα σοβαροί, στην περίπτωση των αθλητών/τριών απαιτείται ειδική αντιμετώπιση γιατί αναγκάζονται να διακόψουν παροδικά ή και μόνιμα την αθλητική τους δραστηριότητα, επηρεάζουν αρνητικά τις αθλητικές τους επιδόσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, παρέχεται και ο απαραίτητος για κάθε αθλητή/τρια Περιοδικός Προληπτικός Ιατρικός Έλεγχος, που πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη και στο τέλος της προετοιμασίας, κατά την διάρκεια και αφού ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος. Ο αθλητίατρος με τις συγκεκριμένες εξετάσεις ελέγχει το μυϊκό σύστημα και η κινητικότητα των αρθρώσεων, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης αθλητικής απόδοσης, αλλά και την πρόληψη των επικινδύνων επιπλοκών, που μπορεί να προκαλέσει η προπόνηση. Γι αυτόν το σκοπό χρησιμοποιείται άριστος απεικονιστικός εξοπλισμός, με τον οποίο πραγματοποιούνται τρεις εξαιρετικά σημαντικές διαγνωστικές εξετάσεις: Μυοσκελετικός Έλεγχος, Υπερηχογραφικός Δυναμικός Μυοσκελετικός Έλεγχος και Πελματογράφημα. αθλητίατρος αθλητίατρος αθλητίατρος

Όταν ο αθλητισμός εμπιστεύεται την ιατρική, τότε διασφαλίζεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

“Sky is the limit”

ΥΨΗΛΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

Οι πιο συχνοί τραυματισμοί και παθήσεις που σχετίζονται με την άθληση είναι τα Κατάγματα, οι Μυικοί Τραυματισμοί (Θλάσεις), οι Συνδεσμικοί Τραυματισμοί (Διαστρέμματα, Εξαρθρήματα, Ρήξεις Προσθίου – Οπισθίου Χιαστού), οι Τενόντιοι Τραυματισμοί (Ρήξεις Υπερακανθίου ή Αχιλλείου, Τενοντίτιδες), τα Σύvδρομα Καταπόνησης (Over Use Sindromes), οι Χόνδρινες Βλάβες (Γονάτου, Ισχίου, Ώμου, Αγκώνα, Καρπού, Αστραγάλου).

Τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί να προκληθούν, είτε από εξωγενείς παράγοντες (προπονητικές μεθόδους, εξοπλισμό ή εγκαταστάσεις, διατροφή, καιρικές συνθήκες), είτε από ενδογενείς (ηλικία, φύλο, σωματική διάπλαση, μειωμένη ευλυγισία αρθρώσεων και μυών, ανατομικές ανωμαλίες) και διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

  • Τις τραυματικές κακώσεις, που είναι συχνές στον αθλητισμό, αλλά σχετικά εύκολο να εντοπιστούν γιατί η αιτία τους είναι συνήθως προφανής (π.χ. πτώση από ψηλά ή με ταχύτητα, σύγκρουση με αντίπαλο ή με αντικείμενο). Επιπλέον, ο πόνος και το οίδημα που προκαλούν ξεκινούν σχεδόν αμέσως και κορυφώνονται μέσα σε λίγες ώρες.
  • τους τραυματισμούς και σύνδρομα υπέρχρησης, που προκαλούνται από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς και συχνά είναι δύσκολο να διαγνωστούν και να θεραπευτούν. Μπορεί να προκληθούν από υπερβολική άθληση, ενδογενείς παράγοντες, λανθασμένη τεχνική, ακατάλληλο εξοπλισμό ή κακή ποιότητα εγκαταστάσεων. Εμφανίζονται συχνότερα σε όσους ασχολούνται με αθλήματα αντοχής (π.χ.: μαραθωνοδρόμους), με το ποδόσφαιρο ή με ατομικά αθλήματα (π.χ.: στίβο, τένις, σκι, πυγμαχία, άρση βαρών).

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ  ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΟΣ

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ & ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Στην Osteoiasis, γνωρίζοντας τη ζωτική σημασία της πρόληψης των αθλητικών τραυματισμών και παθήσεων, αλλά και την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης τους και κατ’ επέκταση της ταχύτερης αποκατάστασής τους, παρέχουμε και αξιοποιούμε τρεις εξαιρετικά σημαντικές διαγνωστικές μεθόδους: Μυοσκελετικό Έλεγχο, Υπερηχογραφικό Δυναμικό Μυοσκελετικό Έλεγχο και Πελματογράφημα.

  • Ο Μυοσκελετικός Έλεγχος από εξειδικευμένο αθλητίατρο συνίσταται στον προληπτικό κλινικό έλεγχο του μυοσκελετικού συστήματος, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας των αθλητών/τριών, αλλά και τη μέγιστη απόδοσή τους. Είναι απαραίτητος για κάθε άτομο που αθλείται συστηματικά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τυχόν μυοσκελετικές αποκλίσεις και στο πλαίσιο του γίνεται έλεγχος: Κύφωσης, Σκολίωσης, Λόρδωσης, Ανισοσκελίας, Μυικής ισχύος, Ανάπτυξης, Συγγενών, Αναπτυξιακών και Τραυματικών παθήσεων. Ειδικότερα, οι αθλητές/τριες, όλων των ηλικιών, πρέπει να έχουν ειδικό ατομικό ιατρικό φάκελο που θα περιλαμβάνει όλο το σχετικό ιστορικό τους. Για τη δημιουργία, αλλά και τη συστηματική ενημέρωση αυτού του φακέλου θα πρέπει να υπάρχει άμεση και διαρκής συνεργασία προπονητών και ιατρών.

 

  • Ο Υπερηχογραφικός Δυναμικός Μυοσκελετικός Έλεγχος είναι η ιδανική διαγνωστική μέθοδος για τον εντοπισμό των ορθοπαιδικών προβλημάτων που σχετίζονται με την άθληση και αφορούν τένοντες, μυς, συνδέσμους, νεύρα και περιφερειακές αρθρώσεις. Αποτελεί ένα υπερηχογράφημα πολύ υψηλότερης ευκρίνειας που διενεργείται από εξειδικευμένο αθλητίατρο της Osteoiais. Ως εξέταση είναι ανώδυνη, απόλυτα ασφαλής, δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με ακτινοβολία και θεωρείται πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της διαφορικής διάγνωσης στην ορθοπαιδική. Στην Αθλητιατρική χρησιμοποιείται ευρύτατα για τη διάγνωση μυοσκελετικών παθήσεων και κακώσεων του Ώμου (π.χ. Ρήξη Στροφικού Πετάλου), του Ισχίου – Μηρού (π.χ. Τροχαντηρίτιδα), του Γόνατος (π.χ. Τενοντίτιδα), του Άκρου Ποδός/ Πέλματος (π.χ. Απονευρωσίτιδα), του Αγκώνα (π.χ. Επικονδυλίτιδα), των Νεύρων (π.χ. Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα), των Αθλητικών κακώσεων σε παιδιά (π.χ. Αποφυσίτιδα, Διάστρεμμα, Κάταγμα κ.ά.).

 

  • Το Πελματογράφημα χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό διαταραχών, που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση των αθλητών ή να γίνουν αιτία τραυματισμού. Ελέγχει και αναλύει τη συμπεριφορά των μυών των ποδιών και τη βάδιση, με στόχο να ανιχνευθούν κακώσεις ή παραμορφώσεις που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές με την κλινική εξέταση. Δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστούν προβλήματα ιδιαίτερα συχνά, όπως η πλατυποδία και η κοιλοποδία, αλλά και να προληφθούν παθήσεις, όπως η σκολίωση και η κύφωση, συμβάλλοντας έτσι στη βέλτιστη δυναμική απόδοση και συγχρόνως στον περιορισμό των αθλητικών κακώσεων των κάτω άκρων. Το Πελματογράφημα ενδείκνυται σε άτομα που ασχολούνται με κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα και σε αθλητές/τριες όλων των αθλημάτων, διαρκεί λίγα λεπτά, είναι εντελώς ακίνδυνο και ανώδυνο, δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με ακτινοβολία ή ραδιενέργεια και γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό, με ειδική ιατρική συσκευή (πελματογράφο).

ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΩΝ

ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΩΝ & ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Η αξία και τα οφέλη του Υγιούς Αθλητισμού αναδεικνύονται μόνο όταν συνεργάζονται αρμονικά προπονητές, ιατροί και αθλητές/τριες. Επίσης, όταν ο αθλητισμός εμπιστεύεται την ιατρική διασφαλίζεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ακολουθώντας τους παρακάτω τρεις βασικούς κανόνες θα συνεχίσετε να απολαμβάνετε χωρίς άγχος και κυρίως με ασφάλεια την αγαπημένη σας αθλητική δραστηριότητα, αλλά και να διαπρέπετε στο άθλημα που έχετε επιλέξει.

01

Σεβαστείτε τα όρια και τις αντοχές σας κατά την άθληση γιατί αν υπερβάλλετε είναι πολύ πιο πιθανό να τραυματιστείτε.

Φροντίστε πάντοτε να “ακούτε το σώμα σας”, γιατί χρειάζεται χρόνο τόσο για να ξεκουραστεί, όσο και για να προσαρμοστεί στις αλλαγές της προπόνησης.

Μείνετε πιστοί σε ένα σταθερό προπονητικό επίπεδο και μην αυξομειώνετε αυθαίρετα τη διάρκεια και την έντασή του.

Η επιστροφή μετά από περιόδους αποχής ή μειωμένης αθλητικής δραστηριότητας πρέπει να γίνεται προοδευτικά και ακολουθώντας ειδικό πρόγραμμα προπόνησης.

Μην βιάζεστε να αυξήσετε τις αθλητικές σας επιδόσεις και αποφύγετε να αγωνιστείτε αν δεν έχετε προετοιμαστεί επαρκώς ή αν είστε κουρασμένοι.

Μην αγνοείτε ενοχλήσεις ή πόνους, ειδικά τους επίμονους, γιατί μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια επερχόμενου τραυματισμού και ενημερώστε οπωσδήποτε τον προπονητή ή το γυμναστή σας γι αυτούς. Ανάλογα με την ένταση του πόνου, σταματήστε την αθλητική δραστηριότητα εκείνη τη στιγμή ή για λίγες μέρες προκειμένου να ξεκουραστείτε.

Αν ο πόνος υποχωρήσει αρχίστε πάλι να ασκείστε, αλλά σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, αν όμως επιμένει θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν ειδικό Ορθοπαιδικό.

Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται κλινικός έλεγχος (στατικός και δυναμικός), αλλά και συνεργασία γιατρού με προπονητή.

Μετά από τραυματισμό μην αρχίσετε να αθλείστε ξανά εάν δεν σας το επιτρέψει ο γιατρός σας.

02

03

Ο προπονητή σας ή ένας ορθοπαιδικό – αθλητίατρος θα σας ενημερώσει για τα Προγράμματα Πρόληψης Τραυματισμών ή αλλιώς Πολυπαραγοντικά Προγράμματα Άσκησης, που στοχεύουν στη βελτίωση της δύναμης, της εγρήγορσης και του νευρομυϊκού ελέγχου.

Συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού κατά ένα τρίτο, σοβαρού τραυματισμού κατά το ήμισυ, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση ενός αθλητή.

Ένα τυπικό Πρόγραμμα Πρόληψης Τραυματισμών συνήθως περιλαμβάνει 10-20 λεπτά τακτικών ασκήσεων, όπως έκκεντρη προπόνηση των μυών του μηρού, ασκήσεις πλειομετρικές ή με στόχο τη σωστή ευθυγράμμιση της στάσης του σώματος, τη σταθερότητα του κορμού, την ιδιοδεκτικότητα, τη δυναμική σταθεροποίηση.

Ακολουθηστε μας

Διευθυνση

Θεομήτoρος 70 & Μενελάου 270 | Τ.Κ. 17342 | Άγιος Δημήτριος

Θεομήτoρος 67 | Τ.Κ. 17455| Άλιμος

τηλεφωνα

210 98 111 00

210 98 88 881