ΠΡΟΤΥΠΟ TMHMA

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Υπάρχουν τρόποι να προλάβουμε την πιο συχνή νόσο των οστών!

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να προλάβουμε την οστεοπόρωση, τη συχνότερη ασθένεια των οστών, που αν ξεκινήσει και κυρίως αν αφεθεί χωρίς θεραπεία θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες και δύσκολες για τη ζωή μας παθολογικές καταστάσεις (κατάγματα ή και μόνιμη παραμόρφωση του σκελετού).

Ως αμιγώς Ορθοπαιδική Κλινική η Οsteoiasis διαθέτει Τμήμα Οστεοπόρωσης κι εξειδικεύεται στην αξιόπιστη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της επικίνδυνης αυτής νόσου που δεν πρέπει να υποτιμάμε.

ΥΨΗΛΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Οστεοπόρωση είναι η χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία τα οστά αδυνατίζουν, χάνοντας όγκο από την οστική τους μάζα. Αυτή η απώλεια μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα, έστω κι αν απλά γλιστρήσουμε ή πέσουμε, αν σηκώσουμε βάρος ή ακόμα και αν κάνουμε μια απότομη κίνηση.

Η οστεοπόρωση είναι γνωστή και ως “σιωπηρή νόσος” γιατί τα συμπτώματα της αργούν να φανούν κι αυτό ακριβώς την καθιστά επικίνδυνη. Πριν εμφανιστούν ενδείξεις της ασθένειας, όπως απώλεια ύψους ή κύφωση και τελικά κάποιο κάταγμα, περνάνε αρκετά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η οστεοπόρωση συνεχώς χειροτερεύει. Συνήθως, η πρώτη ένδειξη ότι κάποιος πάσχει από οστεοπόρωση είναι τα κατάγματα, αλλά ακόμη και όταν αυτά συμβούν ενδέχεται να μην τα αντιληφθούμε γιατί ο πόνος που προκαλούν δεν είναι πάντα έντονος και μπορεί να θεωρηθεί απλά μυικός.

ΥΨΗΛΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: ΕΜΠΕΙΡΙΑ & ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Στην Osteoiasis, χάρη στην εξειδίκευση, την εμπειρία αλλά και τον εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτουμε, εξασφαλίζουμε αξιόπιστη κι έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης. Έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τη νόσο πριν φτάσει να προκαλέσει κατάγματα. Επιτυγχάνουμε αποτελεσματικό έλεγχο, καλή εξέλιξη κι ασφαλή θεραπεία της, χωρίς επιπλοκές. Εφαρμόζουμε τις πλέον σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης, που αν εφαρμοστούν σωστά και για το ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα, είναι εφικτό να επιτευχθεί:

 • αναστολή περαιτέρω οστικής απώλειας
 • σημαντική αύξηση της οστικής μάζας
 • αξιοσημείωτη μείωση του κινδύνου καταγμάτων

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ & ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η πρώιμη διάγνωση της οστεοπόρωσης επιτρέπει την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας κι έτσι μπορεί να επιτευχθεί σημαντική καθυστέρηση ή αναστολή της περαιτέρω εξέλιξης της νόσου. Γι αυτό είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος -κυρίως- των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, αλλά και των ομάδων με αυξημένη προδιάθεση εμφάνισης της νόσου, έτσι ώστε να προληφθούν και να αποφευχθούν οι δυσμενείς κλινικές εκδηλώσεις της.

Με τη θεραπευτική αγωγή, σε πολλές περιπτώσεις, η μειωμένη οστική μάζα επανέρχεται σε ασφαλή επίπεδα και μπορεί να διακοπεί η θεραπεία, αλλά επιβάλλεται να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση από το θεράποντα ιατρό. Σε κάθε περίπτωση, η πρωτογενής κυρίως, αλλά και η δευτερογενής πρόληψη της νόσου, παραμένουν ζωτικής σημασίας γιατί με τις υπάρχουσες θεραπείες δεν είναι εφικτή πλήρως, ούτε η αναπλήρωση της οστικής μάζας, ούτε η αποκατάσταση της διαταραγμένης μικρο-αρχιτεκτονικής δομής των οστών.

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ & ΙΑΣΙΣ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ

Η κλινική μας διαθέτει για τη Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας το υπερσύγχρονο ψηφιακό σύστημα HOLOGIC Horizon WI, το οποίο είναι εφοδιασμένο με όλες τις τελευταίες καινοτομίες στην τεχνολογία οστικής πυκνομετρίας. Η εξέταση είναι εύκολη, γρήγορη, άνετη, μη επεμβατική κι εκθέτει τον/την εξεταζόμενο/η σε ελάχιστη ακτινοβολία συγκριτικά με μηχανήματα παλαιότερης τεχνολογίας.

Στο Τμήμα Οστεοπόρωσης της Osteoiasis η διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση της oστεοπόρωσης περιλαμβάνει:

 • Μέτρηση οστικής πυκνότητας με το νέο πρωτοποριακό σύστημα σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας D.E.X.A,
 • Κλινική εξέταση κι αξιολόγηση της ελάττωσης της οστικής μάζας και της
  ποιότητας του οστού
 • Παροχή κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής
 • Έλεγχο αποτελεσματικότητας της κάθε θεραπείας με συχνή μέτρηση κάθε 3-6 μήνες
 • Εκτίμηση frax, δηλαδή μέτρηση καταγματικού κίνδυνου σε βάθος 10ετίας. Το εργαλείο FRAX υπολογίζει την πιθανότητα οστεοπορωτικού κατάγματος και επιπλέον συμβάλει δραστικά στην ανίχνευση σπονδυλικών καταγμάτων. Αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο  Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) με στόχο τον εντοπισμό, την εκτίμηση κινδύνου και την πρόληψη των εξουθενωτικών καταγμάτων των οστών

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε για την οστεοπόρωση

 • Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες καυκάσιας φυλής, αλλά ενδέχεται να προσβάλει τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες όλων των φυλών. Πολύ γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι εμφανίζεται κυρίως σε ανθρώπους άνω των 65 ετών. Στις γυναίκες ξεκινά συνήθως μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, χαμηλή οστική μάζα μπορεί να εμφανίσουν και γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση ή ακόμη και παιδιά όταν συνυπάρχουν νοσήματα ή λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν την οστική μάζα.

 

 • Το πρόβλημα της οστεοπόρωσης παρουσιάζει διεθνώς αυξητικές τάσεις και τα νούμερα που ακολουθούν επιβεβαιώνουν και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα της νόσου. Σε όλο τον κόσμο κάθε τρία δευτερόλεπτα συμβαίνει ένα οστεοπορωτικό κάταγμα και κάθε χρόνο καταγράφονται εννέα εκατομμύρια νέα κατάγματα. Επίσης, σε παγκόσμια κλίμακα, μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες άνω των 50 ετών, θα υποστούν ένα τουλάχιστον οστεοπορωτικό κάταγμα κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής τους.

 

 • O ανθρώπινος σκελετός αναπτύσσεται περίπου μέχρι την ηλικία των 25 ετών και μέσα σε αυτά τα χρόνια δημιουργείται η μέγιστη οστική πυκνότητα που αποκτά κανείς στη ζωή του, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό η πρόληψη της οστεοπόρωσης να ξεκινά από την ηλικία των 15 ετών και να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Πως; Αρχίζουμε να “χτίζουμε” από νεαρή ηλικία και έτσι υποστηρίζουμε και διασφαλίζουμε την υγεία των οστών μας στο μέλλον. Επιπλέον, επισκεπτόμαστε έγκαιρα τον ορθοπαιδικό μας, έτσι ώστε η νόσος να διαγνωστεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί.

 

 • Έχει αποδειχθεί ότι μία σωστή διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία, διαδραματίζει κεφαλαιώδη ρόλο στην ανάπτυξη της κορυφαίας οστικής μάζας, θετική επίδραση που συνεχίζεται τουλάχιστον έως την ηλικία των 25 ετών. Το ίδιο ισχύει και για τη βιταμίνη D, που βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιεί σωστά το ασβέστιο στα οστά, αλλά και για τη συστηματική άθληση διαχρονικά.

 

 • H κατανάλωση αλατιού θα πρέπει να είναι περιορισμένη κατά την περίοδο της σκελετικής ανάπτυξης, γιατί η αυξημένη πρόσληψη χλωριούχου νατρίου ενισχύει την υψηλή απέκκριση ασβεστίου από τα ούρα και σε συνδυασμό με τη χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου οδηγούν τελικά σε χαμηλή οστική μάζα. Εξίσου επιβαρυντικοί, σε κάθε ηλικία, είναι και παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ

Η κλινική μας διαθέτει για τη Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας το υπερσύγχρονο ψηφιακό σύστημα HOLOGIC Horizon WI, το οποίο είναι εφοδιασμένο με όλες τις τελευταίες καινοτομίες στην τεχνολογία οστικής πυκνομετρίας.

Η εξέταση είναι εύκολη, γρήγορη, άνετη, μη επεμβατική κι εκθέτει τον/την εξεταζόμενο/η σε ελάχιστη ακτινοβολία συγκριτικά με μηχανήματα παλαιότερης τεχνολογίας. Ο μικρότερος δυνατός χρόνος εξέτασης τάξεως 30 sec. Δέχεται βάρος εξεταζόμενου μεγαλύτερο από 200 κιλά χωρίς αύξηση του χρόνου εξέτασης. Προσφέρει δυνατότητα άμεσης εκτίμησης αποτελεσμάτων, έχει χαμηλό επίπεδο θορύβου και αποτελεί το πλέον “οικολογικό” σύστημα Μέτρησης Οστικής πυκνότητας, καθώς έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία RoHS, οπότε δεν περιέχει τοξικά υλικά, όπως μόλυβδο ή κάδμιο.

Ακολουθηστε μας

Διευθυνση

Θεομήτoρος 70 & Μενελάου 270 | Τ.Κ. 17342 | Άγιος Δημήτριος

Θεομήτoρος 67 | Τ.Κ. 17455| Άλιμος

τηλεφωνα

210 98 111 00

210 98 88 881