TMHMA

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΩΝ

Ορθοπαιδικός παίδων: Οι παιδο-ορθοπαιδικές κακώσεις και παθήσεις μπορεί να είναι απλές ή σύνθετες και απαιτούν εξειδικευμένη και άμεση αντιμετώπιση, αξιόπιστη και έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα απόλυτα προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών και των εφήβων. Στο πλαίσιο αυτό, στην Osteoiasis λειτουργεί Ειδικό Τμήμα Παιδικής Ορθοπαιδικής Εξέτασης και Αντιμετώπισης Κατάγματος, που υποστηρίζεται από δύο εξαιρετικά σημαντικές διαγνωστικές μεθόδους: τον Υπερηχογραφικό Δυναμικό Μυοσκελετικό Έλεγχο και το Πελματογράφημα.

ΥΨΗΛΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΩΝ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ

Γεμάτα ενέργεια και ζωντάνια τα παιδιά, δεν είναι λίγες οι φορές που μας τρομάζουν γιατί παίζοντας, τρέχοντας, σκαρφαλώνοντας ή κατά τη διάρκεια της άθλησης μπορεί να τραυματιστούν. Οι κακώσεις του παιδικού μυοσκελετικού συστήματος (κατάγματα, τραυματισμοί, διαστρέμματα κ.ά.) δυστυχώς είναι ιδιαίτερα συχνές. Επίσης, υπάρχουν και οι μη τραυματικές παιδο-ορθοπαιδικές παθήσεις, που ενδέχεται να ταλαιπωρήσουν τους λιλιπούτειους πρωταγωνιστές της ζωής σας, όπως η Σκολίωση και η Κύφωση (νηπιακή, παιδική, εφηβική), η Πλατυποδία, η Κοιλοποδία, η Ανισοσκελία, η Αναπτυξιακή Δυσπλασία Ισχίων κ.ά.

Τα κατάγματα των παιδιών είναι κατά κύριο λόγο αθώα και μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα και με ασφάλεια, χάρη στην ανάπτυξη της ορθοπαιδικής χειρουργικής. Επίσης, η χρήση νέων υλικών, όπως ο αδιάβροχος γύψος διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη θεραπεία των καταγμάτων, επιτρέποντας στα παιδιά να μην στερούνται κάποιες δραστηριότητες, αλλά και να φροντίζουν την ατομική τους υγιεινή.

Τα παιδικά κατάγματα διαφέρουν από αυτά των ενηλίκων

Συγκριτικά τα παιδιά μπορεί να πάθουν κάταγμα πιο εύκολα, έστω κι αν η σοβαρότητα του ατυχήματος είναι η ίδια, αλλά αυτό θα επουλωθεί οστικά πιο γρήγορα από ότι σε έναν ενήλικα. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή ως προς τον εντοπισμό των παιδικών καταγμάτων γιατί μπορεί να περάσουν απαρατήρητα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που δεν προκαλούν οίδημα (πρήξιμο) ή εμφανή παραμόρφωση. Γι αυτό αν το παιδί σας μετά από πτώση παραπονείται για επίμονο πόνο, δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το χέρι του, να σηκώσει βάρη, να σταθεί ή να περπατήσει, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ορθοπαιδικό για να διερευνήσει την πιθανότητα κατάγματος.

Τα πιο συχνά κατάγματα στα παιδιά

Προκαλούνται στα άκρα (χέρια και πόδια) και συνήθως η αιτία τους είναι κάποια πτώση. Στα άνω άκρα είναι συχνότερα και πλήττουν κυρίως τους καρπούς, τα αντιβράχια, τους αγκώνες και πιο σπάνια τους ώμους. Συχνά στα παιδιά είναι και τα κατάγματα στην κλείδα. Συνήθως είναι επώδυνα και παρουσιάζουν οίδημα και παραμόρφωση, αλλά μπορεί να εντοπιστούν κι αν το παιδί παραπονεθεί για τοπικό πόνο στην κλείδα, ενώ παράλληλα δεν μπορεί να σηκώσει ψηλά το χέρι.

Τα πιο σοβαρά κατάγματα

Είναι αυτά που πλήττουν σημεία γύρω από τις αρθρώσεις του αγκώνα, του ώμου, του ισχίου και του γόνατος.Εξαιρετικά σοβαρά μπορεί να αποδειχθούν τα κατάγματα, που πλήττουν τις ζώνες ανάπτυξης των οστών (επιφυσιακή πλάκα), γιατί συνήθως απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή ανάπτυξη του παιδιού.

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΠΑΙΔΩΝ

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ – ΙΑΣΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Ξεκινά με την ανάταξη του κατάγματος, δηλαδή την τοποθέτηση του οστού στην ανατομική του θέση.

Στη συνέχεια τοποθετείται νάρθηκας ακινητοποίησης, δηλαδή γύψος ή άλλος λειτουργικός νάρθηκας.

Το τελευταίο στάδιο της θεραπείας είναι η αποκατάσταση του κατάγματος και περιλαμβάνει τακτικό ακτινολογικό έλεγχο και παρακολούθηση από τον θεράποντα ορθοπαιδικό.

Μετά την αφαίρεση του γύψου, η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται σταδιακά και πρέπει να προστατεύεται η ευάλωτη περιοχή για κάποιο χρονικό διάστημα γιατί το οστό παραμένει ευαίσθητο. Δεν έχει ανακτήσει την αρχική του δύναμη και είναι πιθανό να σπάσει ξανά ακριβώς στο ίδιο σημείο.

ΥΨΗΛΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΩΝ: ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ & ΚΑΚΩΣΕΩΝ

Από τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι και την εφηβεία του, το αναπτυσσόμενο μυοσκελετικό του σύστημα μπορεί να εμφανίσει ποικίλα ορθοπαιδικά προβλήματα, που αν δεν εντοπιστούν νωρίς ενδέχεται να είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Στην Osteoiasis, γνωρίζοντας τη ζωτική σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόληψης προσφέρουμε δύο ιδιαίτερα σημαντικές διαγνωστικές μεθόδους, τον Υπερηχογραφικό Δυναμικό Μυοσκελετικό Έλεγχο και το Πελματογράφημα, αξιοποιώντας την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία μας και χρησιμοποιώντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Ο Ορθοπαιδικός Παίδων κ. Κωνσταντίνος Τσαμπάζης και η ομάδα του παρέχουν ιατρική φροντίδα και ίαση υψηλού επιπέδου, χρησιμοποιώντας άριστο απεικονιστικό εξοπλισμό και αξιοποιώντας τις πλέον σύγχρονες ιατρικές μεθόδους, την ειδική γνώση και τη μακροχρόνια εμπειρία τους.

Αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια κάθε ορθοπαιδικό τραύμα ή πάθηση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη γρήγορη ανάρρωση και αποκατάσταση των μικρών ασθενών, αλλά και στην  ενημέρωση των γονιών σχετικά με τους προληπτικούς ελέγχους που μπορούν να συμβάλουν στη ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.  

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Είναι η ιδανική διαγνωστική μέθοδος για τον εντοπισμό των ορθοπαιδικών προβλημάτων του αναπτυσσόμενου σκελετού των παιδιών.

Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση μυοσκελετικών παθήσεων, αλλά και κακώσεων, ενώ ευρύτατη είναι η χρήση του και στην Αθλητιατρική.

Αποτελεί ένα υπερηχογράφημα πολύ υψηλής ευκρίνειας και ως εξέταση είναι ανώδυνη, απόλυτα ασφαλής και δεν επιβαρύνει τον οργανισμό των παιδιών με ακτινοβολία.

Στην Osteoiasis, γνωρίζοντας τη ζωτική σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόληψης προσφέρουμε δύο ιδιαίτερα σημαντικές διαγνωστικές μεθόδους, τον Υπερηχογραφικό Δυναμικό Μυοσκελετικό Έλεγχο και το Πελματογράφημα, αξιοποιώντας την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία μας και χρησιμοποιώντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ

Το πελματογράφημα ελέγχει και αναλύει τη συμπεριφορά των μυών των ποδιών και τη βάδιση, με στόχο να ανιχνευθούν κακώσεις ή παραμορφώσεις που  γίνονται αντιληπτές με την κλινική εξέταση αλλά χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστούν προβλήματα ιδιαίτερα συχνά, όπως η πλατυποδία και η κοιλοποδία, αλλά και να προληφθούν παθήσεις, όπως η σκολίωση, η κύφωση, η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης κ.ά., συμβάλλοντας έτσι και στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.

Στην Αθλητιατρική χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό διαταραχών στη βάδιση, που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση των μικρών αθλητών ή να γίνουν αιτία τραυματισμού.

Το Πελματογράφημα μπορεί να γίνει σε παιδιά άνω των έξι ετών και διαρκεί λίγα λεπτά. Είναι εντελώς ακίνδυνο και ανώδυνο, δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με ακτινοβολία και, με ειδική ιατρική συσκευή (πελματογράφο).

Ακολουθηστε μας

Διευθυνση

Θεομήτoρος 70 & Μενελάου 270 | Τ.Κ. 17342 | Άγιος Δημήτριος

Θεομήτoρος 67 | Τ.Κ. 17455| Άλιμος

τηλεφωνα

210 98 111 00

210 98 88 881