Ένα διάστρεμμα αστραγάλου συμβαίνει όταν οι ισχυροί σύνδεσμοι της άρθρωσης διαταθούν πέρα από τα όριά τους και γίνει ρήξη αυτών. Το πόδι μπορεί να στρίψει κατά τη διάρκεια πολλών διαφορετικών δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα ή η άσκηση σε μια ανώμαλη επιφάνεια, η πτώση στο έδαφος, σε αθλήματα που απαιτούν απότομο σταμάτημα, ένα τροχαίο, καθώς επίσης και σε αθλήματα όπως το ορεινό τρέξιμο, το τένις, το ποδόσφαιρο κ.α.

Στις περιπτώσεις διαστρέμματος που ο αστράγαλος είναι αρκετά πρησμένος και πονά κατά τη βάδιση ή στη φόρτιση, καλό είναι να επισκεφθείτε τον ορθοπαιδικό σας.

Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία και αποκατάσταση, ένα διάστρεμμα μπορεί να αποδυναμώσει την ποδοκνημική, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η πιθανότητα για ύπαρξη μακροχρόνιων προβλημάτων, όπως ο χρόνιος πόνος στον αστράγαλο, η αρθρίτιδα και η αστάθεια της ποδοκνημικής.

Πως ταξινομούνται τα διαστρέμματα

Τα διαστρέμματα χωρίζονται σε:

1ου Βαθμού: απλή`12 διάταση του συνδέσμου

2ου Βαθμού: μερική ρήξη των ινών του

3ου Βαθμού: πλήρης ρήξη του συνδέσμου που μπορεί να προκαλέσει πλήρη αστάθεια της άρθρωσης

Τα τραυματικά διαστρέμματα της ποδοκνημικής είναι αρκετά συχνά και αποτελούν περίπου το 10% των τραυματισμών που αντιμετωπίζονται από ένα γιατρό. Οι συνδεσμικές κακώσεις στην ποδοκνημική είναι η συχνότερη αθλητική κάκωση αποτελώντας περίπου το 20% όλων των αθλητικών τραυματισμών ενώ σε μερικά αθλήματα ειδικά τα ομαδικά όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ και το χάντμπωλ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

  • Ακινητοποίηση της περιοχή ώστε να προστατευθεί από μεγαλύτερο τραυματισμό
  • Ξεκούραση, αποφεύγοντας δραστηριότητες που προκαλούν πόνο, αυξάνουν το οίδημα ή την κακουχία στη περιοχή
  • Εφαρμογή πάγου, για ελάττωση του πόνου, του οιδήματος, της φλεγμονής αλλά και της μικρό-αιμορραγίας στην τραυματισμένη περιοχή.
  • Πάγος μπορεί να εφαρμοστεί τις πρώτες 48 έως 72 ώρες μετά τον τραυματισμό, για 10 λεπτά περίπου, κάθε τρεις ώρες, όσο ο ασθενής είναι ξύπνιος φυσικά.
    Σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις η εφαρμογή του πάγου προκαλεί αύξηση του πόνου, οπότε επανεκτιμούμε τις οδηγίες μας. H εφαρμογή ζεστού στην περιοχή λόγω αγγειοδιαστολής προκαλεί μεγαλύτερο αιμάτωμα στην περιοχή με αύξηση του οιδήματος, άρα επιπλέον προβλήματα.
  • Επίδεση του μέλους για την ελάττωση του οιδήματος
  • Ανύψωση του μέλους επίσης για την ελάττωση του οιδήματος.