Υπέρηχος

Στην Ορθοπαιδική Κλινική Osteoiasis και στο πλαίσιο της παροχής ολοκληρωμένης φροντίδας  προσφέρεται όλο το φάσμα των απεικονιστικών διαγνωστικών εξετάσεων, παρεμβατικές πράξεις υποβοηθούμενες υπερηχογραφικά, πρωτοποριακές εφαρμογές, όπως η τρισδιάστατη απεικόνιση.

Ο Υπέρηχος είναι παγκοσμίως μία ευρύτατα διαδεδομένη απεικονιστική μέθοδος εξέτασης των οργάνων και των αγγείων του ανθρώπινου σώματος, για τα οποία προσφέρει λεπτομερείς πληροφορίες. Μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς κανένα περιορισμό σε ενήλικες, παιδιά και αθλητές, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διάγνωση αλλά και στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

Υπέρηχος στην Osteoiasis – Γιατί σε εμάς;

Ο συνδυασμός εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, άριστα καταρτισμένου ιατρικού δυναμικού και η πλήρης εναρμόνιση με τις σύγχρονες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες αποτελούν εχέγγυο εγκυρότητας και αξιοπιστίας.

 1. Στελέχωση Εμπειρία και Εξειδίκευση

Ο Υπέρηχος διενεργείται αποκλειστικά από Πεπειραμένο, ειδικά εκπαιδευμένο και άριστα καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό, που επιπλέον διαθέτει χαρακτηριστικά, όπως η δεξιοτεχνία, η υπομονή, η παρατηρητικότητα και η υπευθυνότητα, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά για την παροχή αξιόπιστων και υψηλού επιπέδου απεικονιστικών υπηρεσιών.

 1. Εξοπλισμός – Τεχνολογίες Αιχμής

Έχουμε επενδύσει και χρησιμοποιούμε τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, ακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα της υπερηχογραφίας, η οποία με το πέρασμα των χρόνων έχει εξελιχθεί θεαματικά, χάρη στην υψηλή ευκρίνεια των νέων συστημάτων. Το Υπερηχογραφικό μας Τμήμα είναι εξοπλισμένο με τον Ψηφιακό Έγχρωμο Υπερηχογράφο LOGIQ F8 του οίκου GE Healthcare, ένα μηχάνημα τελευταίας γενιάς με κεφαλές υψηλής ανάλυσης πολλαπλών κρυστάλλων, που παρέχει εξαιρετικής ποιότητας εικόνες, εξειδικευμένα εργαλεία και ευέλικτο σχεδιασμό, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις κλινικές απαιτήσεις κάθε περιστατικού.

Βασίζεται στην επαναστατική πλατφόρμα υπερηχοτομογραφίας F-Agile Architecture, η οποία προσδίδει νέα πρότυπα στην απεικονιστική ευκρίνεια, χρησιμοποιώντας δυναμικά μοντέλα ανθρώπινης ανατομίας και φυσιολογίας, με αποτέλεσμα η κάθε σάρωση να αναδεικνύει τα πραγματικά δεδομένα των διαφορετικών σωματότυπων των ασθενών. Ενσωματώνει την αρχιτεκτονική TruScan για λήψη και αποθήκευση των αυθεντικών ψηφιακών υπερηχογραφικών δεδομένων, διαθέτει χαρακτηριστικά όπως: εξαιρετική υπολογιστική ισχύ, ευελιξία επεξεργασίας, συλλογή μεγάλου αριθμού επιπρόσθετων κλινικών / διαγνωστικών πληροφοριών, δυνατότητα χρήσης πολλαπλών ζωνών εστίασης, σάρωση από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες, υψηλή αναβαθμισιμότητα σε νέες μελλοντικές τεχνικές και τεχνολογίες.

Πλεονεκτήματα Υπερηχογραφικού Ελέγχου

Η διαγνωστική αξία του υπέρηχου σε πολλές παθήσεις είναι εφάμιλλη της μαγνητικής τομογραφίας (MRI) και σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερη.

Ως εξέταση είναι απλή,γρήγορη,ανώδυνη,εύκολα προσβάσιμη,εντελώς ακίνδυνη,δεν απαιτεί χρήση ακτινοβολίας ή μαγνητικού πεδίου, ούτε  χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας, όπως άλλες απεικονιστικές μέθοδοι (ακτινογραφία, αξονική ή μαγνητική τομογραφία) και μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειάζεται.

Μπορεί να γίνει άφοβα σε:

 • εγκυμονούσες
 • παιδιά γιατί δεν έχει γνωστά επιβλαβή αποτελέσματα και είναι πολύτιμη για τη διαγνωστική τους αξιολόγηση
 • ανθρώπους με καρδιακό βηματοδότη
 • άτομα με κλειστοφοβία γιατί δεν προϋποθέτει ακινησία και αξιοσημείωτο χρόνο παραμονής σε κλειστού τύπου τομογράφο
 • ανθρώπους με μεταλλικά εμφυτεύματα

Ψηφιακός Έγχρωμος Υπεροχογράφος LOGIQ F8 του οίκου GE Healthcare, ένα μηχάνημα τελευταίας γενιάς με κεφαλές υψηλής ανάλυσης πολλαπλών κρυστάλλων.

υπερηχογράφος

Εφαρμογές Υπέρηχου

Υπερηχογραφικά μπορούν να εξεταστούν όλα τα σημεία του ανθρώπινου σώματος: 

 • Κοιλία (άνω-κάτω κοιλία), χοληφόρα, πάγκρεας, ήπαρ, νεφροί, ουρο-γεννητικό σύστημα ανδρών και γυναικών, οπισθοπεριτοναϊκός χώρος
 • Επιφανειακά όργανα: θυρεοειδής αδένας, λεμφαδένες, σιελογόνοι αδένες, δέρμα
 • Μύες και αρθρώσεις: διάγνωση κακώσεων των μυών και των τενόντων, διερεύνηση αλλοιώσεων των αρθρώσεων
 • Αγγεία (Triplex): αρτηριακό και φλεβικό δίκτυο άνω και κάτω άκρων, κοιλιακής αορτής, καρωτίδων, σπονδυλικών αρτηριών, ενδοκοιλιακών αγγείων, αγγείωση συμπαγών οργάνων, όπως ο θυρεοειδής, οι όρχεις, το ήπαρ, ο σπλήνας και οι νεφροί

Στην Ορθοπαιδική και στην Αθλητιατρική ο Υπέρηχος Μυοσκελετικού αποτελεί μία καθημερινή κλινική πρακτική που χρησιμοποιείται με στόχο την άμεση και αξιόπιστη διάγνωση ορθοπεδικών παθήσεων και κακώσεων.

Συμβάλλει σημαντικά στη διερεύνηση συμπτωμάτων, όπως o πόνος, η δυσλειτουργία, η δυσκινησία, η παρουσία μορφωμάτων στα μαλακά μόρια ή στις αρθρώσεις, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη διενέργεια θεραπευτικών παρεμβατικών πράξεων με απόλυτη ακρίβεια.

Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα δυναμικής εξέτασης και ταυτόχρονης σύγκρισης με την υγιή πλευρά, επιτρέποντας τον εντοπισμό παθήσεων που δεν είναι εφικτό να διαγνωστούν σε κατάσταση ηρεμίας και κατ’ επέκταση με διαγνωστικές μεθόδους, όπως η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία.

Η χρησιμότητα του είναι ευρύτατη και τα πλεονεκτήματά του πολλαπλά, αλλά για να εξασφαλιστεί η εγκυρότητα και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων του πρέπει να χρησιμοποιείται κατάλληλος και κυρίως σύγχρονος εξοπλισμός και επιπλέον η εξέταση να γίνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρό με καλή γνώση ανατομίας.

Η διαγνωστική προσέγγιση με χρήση Μυοσκελετικού Υπέρηχου επιτρέπει:

 • την άμεση διάγνωση τραυματισμού
 • τον εντοπισμό με μεγάλη ακρίβεια του σημείου της βλάβης γιατί δίνει τη δυνατότητα λεπτομερούς απεικόνισης και με μεγάλη ακρίβεια των δομικών στοιχείων του μυοσκελετικού συστήματος, προσφέροντας χωρική ανάλυση ανώτερη, ακόμη και σε σύγκριση με τη μαγνητική ή την αξονική τομογραφία
 • την ταυτόχρονη συσχέτιση της κλινικής σημειολογίας και των απεικονιστικών ευρημάτων, καθώς ο ασθενής μπορεί να υποδείξει κατά τη διάρκεια της εξέτασης το σημείο ευαισθησίας, έτσι ώστε να διερευνηθούν ενοχλήσεις, που δεν αναφέρθηκαν κατά τη λήψη του ιστορικού ή την ενημέρωση του ιατρού πριν από την εξέταση
 • την παρακολούθηση της εξέλιξης της θεραπευτικής διαδικασίας και τη βελτιστοποίηση της θεραπείας, μέσω της συγκριτικής μελέτης και με βάση αντικειμενικά κριτήρια
 • την καταγραφή όλης της εξέτασης και των ευρημάτων, αυξάνοντας σημαντικά τη διαγνωστική της αξία
 • τη δυναμική εξέταση σε πραγματικό χρόνο και τη σύγκριση με την υγιή πλευρά, χωρίς αλλοίωση της χωρικής ανάλυσης ή αξιοσημείωτη αύξηση του χρόνου εξέτασης

Η θεραπευτική προσέγγιση με χρήση Μυοσκελετικού Υπέρηχου επιτρέπει:

 • την ελεγχόμενη έγχυση φαρμάκων (κορτιζόνης, αυξητικών παραγόντων, αναλγητικών, αναισθητικού κ.ά.) ακριβώς στο σημείο της βλάβης, δυνατότητα που καθιστά τη θεραπεία πιο αποτελεσματική
 • τη διενέργεια, με μεγαλύτερη ακρίβεια, ασφάλεια και επιτυχία, υπερηχολογικά καθοδηγούμενων επεμβατικών πράξεων, όπως: αφαίρεση ασβεστώσεων, παρακεντήσεις και διηθήσεις αρθρώσεων, ορογόνων θυλάκων, ελύτρων και τενόντων

Δυναμικός Υπέρηχος Μυοσκελετικού

Ένα πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Μυοσκελετικού Υπέρηχου, σε σχέση με άλλες διαγνωστικές μεθόδους, είναι η δυνατότητα δυναμικής εξέτασης, η οποία είναι απαραίτητη όταν η παθολογία δεν είναι εμφανής σε θέση ηρεμίας.

Με το Δυναμικό Υπέρηχο απεικονίζεται σε πραγματικό χρόνο η πάσχουσα περιοχή, ενώ παράλληλα αναπαράγονται τα συμπτώματα με ειδικές δοκιμασίες, όπως η κίνηση του άκρου που πάσχει ή η τοποθέτηση του σε συγκεκριμένες θέσεις. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται η κίνηση ανατομικών δομών, όπως των τενόντων ή των αρθρώσεων, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να γίνει και σύγκριση με την αντίστοιχη υγιή πλευρά.

Ο Υπερηχογραφικός Δυναμικός Μυοσκελετικός Έλεγχος είναι η ιδανική διαγνωστική μέθοδος για τον εντοπισμό των ορθοπαιδικών προβλημάτων του αναπτυσσόμενου σκελετού των παιδιών, καθώς και εκείνων που σχετίζονται με την άθληση και αφορούν τένοντες, μυς, συνδέσμους, νεύρα και περιφερειακές αρθρώσεις.

Με το Δυναμικό Μυοσκελετικό Υπερηχογράφημα μπορεί να επιτευχθεί:

 • διάγνωση και παρακολούθηση μυϊκών ρήξεων, θλάσεων και αιματωμάτων (προσδιορισμός της θέσης και της έκτασης της βλάβης, παρακολούθηση της επούλωσης)
 • διάγνωση επιπλοκών, όπως η μυϊκή κήλη, η οστεοποιός μυοσίτιδα, η ίνωση
 • αξιολόγηση και υποτροπή όγκων των μυών
 • εξέταση κακώσεων των μυών και των τενόντων, αλλά και των αλλοιώσεων των αρθρώσεων, που μπορεί να προκληθούν από τραυματισμούς ή χρόνια νοσήματα

Εφαρμογές Μυοσκελετικού Υπέρηχου